SLIDER





stanovanje
Prikaz objav z oznako stanovanje. Pokaži vse objave

PRENOVA STANOVANJA V LJUBLJANI • ŽIVAHEN DOM ZA MLADO DRUŽINO

nedelja, 23. december 2018

Po objavi stanovanja v Stari Ljubljani smo se pretekli teden s prijatelji pogovarjali, kako redko se zaveš, da se v hišah in blokih, mimo katerih hodimo vsak dan ali pa tako slučajno, ko hitimo skozi mesto, odvijajo življenja, kuhajo večerje, pospravljajo igrače, vrti muzika ... Ko sem šla tisti večer peš domov, sem na nasproti strani ceste pod velikimi platanami skozi velika osvetljena okna zagledala krasen prizor. Skozi eno okno, ki so bila kot okvir slike, sem videla žensko in deklico. Smejali sta se in obešali okraske na veliko jelko, segala je vse do stropa. Par korakov naprej, drugo okno. Moški je stal nad mizo in, če sem v tistem hitrem momentu ujela prav, odvozlaval verigo lučk za na smrečico. 
Fotografije: Teodor Hribovšek
Objave o stanovanjih, ki jih prebiramo v revijah in na spletu - tudi te, ki jih tako rada pripravljam, vi pa berete na Pepermintu - pogosto ne prikažejo te domačnosti. Seveda, odpreti vrata svojega doma neznancem terja premislek in pogosto fotografije nastanejo na pobudo arhitektov ter avtorjev interierjev kot del njihovega portfolia. 

A kdaj, tudi tokrat, mi je ta anonimnost še posebej všeč. Skelet pohištva, razporeditev prostorov, (p)oseben predmet tu in tam, to, kar vidimo na fotografijah ...  Je le poligon za življenja, ki polnijo stanovanja. Vsak dan, iz dneva v dan, ko arhitekt zaključi z delom in fotograf odide. 

Današnja objava je spet prava poslastica za ljubitelje lepih interierjev in domišljenih prenov. Pred prenovo je bilo to staromeščansko stanovanje neprimeren dom za mlado družino. Arhitektka Brina Vizjak je zato dodobra zasukala zastarelo začrtano stanovanje s prehodnimi sobami in dolgim hodnikom. 
"Z rušitvijo vseh nepotrebnih sten, ki so prej ločevale prostore, je nastala krožna pot skozi stanovanje," opisuje arhitektka. Bivalni prostori se zdaj povezujejo skozi svetel balkon, ki je po novem dostopen tako iz kuhinje kot tudi iz dnevne sobe. Slednji karakter daje rožnata (ali je to marelična, kaj pravite?) omara.
Konci tedna so v tem domu pogosto v znamenju kuhanja in druženja s prijatelji, zato so kuhinjo z jedilnico premaknili v večji prostor. Kuhališče je postavljeno tako, da ima kuhar lep razgled na mesto skozi krošnje dreves in je hkrati del družbe. Velika shranjevalna omara na drugi strani skriva visoke elemente, hkrati pa ločuje bivalni prostor od intimnejše spalnice, ki je skrita za vrati. 
Na sredini stanovanja so ohranili otok s kopalnico. Čeprav je majhna, so vanjo umestili kopalno kad, izhod na balkon pa nadomestili z oknom, skozi katerega lahko stanovalci zvečer med kopeljo opazujejo zvezde. 
Na obeh skrajnih koncih stanovanja sta, umaknjena pred živahnim ropotom bivalnega dela, otroška soba in spalnica. Stik z zunanjostjo in mestnim utripom, daje majhen, a dragocen balkon, pred prenovo skorajda skrit pred uporabo, danes tudi povezovalni prostor med kuhinjo in dnevno sobo. In krog je sklenjen.

STANOVANJE AB PREJ IN POTEM

PREJ IN POTEM • NOVA ZGODBA SREDNJEVEŠKEGA STANOVANJA POD LJUBLJANSKIM GRADOM

nedelja, 16. december 2018

Mlada kozmopolitanska družina je ob nakupu stanovanja v samem osrčju stare Ljubljane želela dom, ki bo služil sodobnemu načinu življenja ter odražal njihovo dinamično energijo in ljubezen do lepega. Za pomoč pri prenovi so se obrnili na arhitektko Nino Štajner, ki je v orignialnih značilnostih stanovanja videla videla velik potencial ter jih v veliki meri vkomponirala v novo podobo domovanja. 
STANOVANJE V SREDNJEVEŠKI HIŠI POD GRAJSKIM HRIBOM
Stanovanje se nahaja v večstanovanjski stavbi pod grajskim hribom, katere izvor datira v srednji vek in je bila temu primerno večkrat prezidana in obnovljena. Dvosobno stanovanje s površino 90m2 se ponaša tudi z zasebnim atrijem, ki je dobesedno vkopan v grajski hrib in ponuja mirno zavetje pred mestnim vrvežem. 
Ena glavnih slabosti v stanovanju je bila slaba naravna osvetlitev, saj se stavba z okni odpira le na atrij. Druga pomanjkljivost pa je bilo pomanjkanje shranjevalnih in servisnih površin. 
ŠTUKATURE, OBOKI IN STARINSKI PARKET V KOMBINACIJI S SODOBNIMI ELEMENTI
Tako lastniki kot arhitektka so se zaljubili v originalne lastnosti prostora – obokane stropove, štukature in starinski parket, želeli pa so mu vdahniti tudi pridih urbanosti in glamurja. Prenove so se lotili z veliko mero spoštovanja do obstoječega stanja ter obnovili večino štukatur in restavrirali vhodna vrata. Tekom izvedbenih del se je izkazalo, da je parket preveč poškodovan za sanacijo, zato so se ga odločili zamenjati s sodobno interpretacijo – francosko ribjo kostjo. Nepričakovan strošek menjave parketa pomeni, da je zmanjkalo finance za menjavo sedežne garniture in drugih manjših pohištvenih kosov, tako da prenova še ni povsem zaključena …
Tlorisno je največja sprememba umestitev utility sobe, kamor so umaknili pralni in sušilni stroj, bojler in druge tehnične aparate, služi pa tudi kot garderobna omara. To dejanje je v kopalnici in kuhinji pridobilo tlorisno površino za bolj komfortno razporeditev elementov. Prostor za utility sobo je bil sicer odvzet kuhinji, njena funkcionalnost pa zato ni prav nič okrnjena. Utility je ‘skrit’ za svetlo betonsko steno, vrata pa so zaradi nevidnih podbojev praktično nevidna.
OSUPLJIVA STENA OGLEDAL
Problem pomanjkanja naravne svetlobe so rešili z uporabo svetlih barvnih tonov ter odstranitvijo pohištva ob oknih; najbolj drzno rešitev pa so uporabili v dnevnem prostoru, kjer so celotno steno prekrili z antičnimi ogledali. Le-ta odbijajo svetlobo ter vizuano povečajo prostor, v kombinaciji z dramatičnim Flosovim lestencem pa dnevna soba na pogled spominja na pravo plesno dvorano. Procesa staranja ogledal sta se arhitektka in investitorka s pomočjo navodil s spleta lotili kar sami, zato je končni rezlutat še toliko bolj poseben. 
Kuhinja je oblikovana v svežih, nevtralnih tonih ter izčiščenih sodobnih linijah. Stena v teksturi betona poskrbi za urban pridih, črni detajli pa dodajo grafični poudarek. Viseče svetilke nad jedilno mizo so ‘reciklirane’ svetilke, ki so se pred prenovo nahajale v dnevni sobi. 
IZ SPALNICE V ATRIJ, VKOPAN V GRAJSKI GRIČ
V spalnici so stremeli k sproščeni udobni energiji, zato so originalno kamnito steno uravnotežili z mehko preprogo in po meri narejeno visoko tapecirano posteljo v modrem odtenku. Zlati viseči nočni svetilki na pogled delujeta kot dragocena dragulja ter poskrbita za nežno ambientalno svetlobo. 
Spalnica se odpira v atrij, katerega glavna atrakcija je visoka z mahom obrasla zadnja stena – ki je del grajskega griča. Atrij je namenjen predvsem zabavanju gostov, zato so vanj umestili po meri izdelano betonsko letno kuhinjo in udobno vrtno pohištvo naravnih tonov. 
KOPALNICA - KOT V BUTIČNEM HOTELU
Kopalnica je bila originalno izredno slabo razporejena, odstranitev pralnega stroja in menjava kopalne kadi z tušem je omogočila udobnejše oblikovanje prostora, ki sedaj spominja na kopalnico v luksuznem butičnem hotelu. Glavni vizualni poudarek je talna keramika, ki s svojim dramatičnim vzorcem prostoru doda osebnost. Ostali elementi so vizualno nevtralni ter večinoma izdelani po meri. Kopalnica je brez naravne svetlobe, zato je zagotovljena zadostna umetna osvetlitev v obliki led traku, ki osvetljuje strop ter dramatičnih svetilk ob ogledalu. 
ZA SINJIMI VRATI NA KONCU HODNIKA ...
Na hodniku je bila uporabljena ista dramatična talna keramika kot v kopalnci, njen zanimiv vzorec pa ustvarja optično dinamiko ter vodi okoli po dolgem in ozkem prostoru. Stenske svetilke so bile nadomeščene s stropnimi, ki lepo poudarijo stropne oboke. Vhodna vrata so restavriran originalni model, na žalost pa ni bilo mogoče poustvariti točne obdelave lesa, zato so sprejeli drzno odločitev ter jih pobarvali z zanimivim sivkasto modrim odtenkom. 

Arhitektura: Nina Štajner (FB + IG)
Fotografije: Anže Vrabl

TLORIS STANOVANJA PRED IN PO PRENOVI 

STANOVANJE PRED PRENOVO 

HUDA LUKNA • PRENOVLJENO STANOVANJE IZ LETA 1952, KJER SE GLEDA NETFLIX, ZALIVA ROŽE IN POSLUŠA PLOŠČE

nedelja, 11. november 2018


🖤 Psički na fotki je ime Saba in sumim, da se v momentu, ko je bila posneta, malce kuja, ker ne sme na ta čudovito zelen, mamljivo udoben kavč. Stoposto. In kdo bi ji zameril? Človek bi se kar povabil na obisk, na čaj pa piškote, in če ste med tistimi, ki so takoj prepoznali tole dnevno ... potem a) ste veliko na Instagramu in b) veste, da gremo danes na virtualni obisk v Hudo lukno

SABA, NINA IN JAN. DOMA NA NASLOVU "HUDA LUKNA". 
Za vse, ki ne veste, kdo je tu doma, pa ... "Sva Jan in Nina. Družbo nama dela še psička Saba. Jan zaposlen kot grafični oblikovalec, Nina dela v marketingu, Saba pa medtem čuva stanovanje in žveči nama ljube kose pohištva ali gramofonske plošče.  Kreativnost je torej prisotna tako v službi, kot tudi doma. Kaj še počnemo? Hodimo v hribe, pečemo pice na balkonu, raziskujemo bolšjake ali pa se samo guzimo na kavču." 


Stanovanje Huda lukna je oktobra praznovalo dve leti. Ko sta Nina in Jan iskala stanovanje, sta si ogledala veliko takšnih, kamor bi se lahko vselila brez večjih posegov. "Ampak midva nisva taka, saj sva želela stanovanje z dušo, kamor bova s prenovo vložila veliko znoja in kletvic, ter si ga oblikovala po svoje. In točno tako sva tudi našla," opisuje Nina - stanovanje v bloku, zgrajenem leta 1952, z debelimi zidovi in originalnim parketom v obliki ribje kosti. 

PRENOVA ALI KO HODIŠ V SLUŽBO Z MALTO V LASEH
In lotila sta se prenove. "Med samo prenovo sva seveda tudi živela v tem stanovanju, nekaj časa v službo hodila z malto v laseh, prašna in utrujena, ampak se je splačalo. Pravzaprav je bila faza prenavljanja izjemno prijetna, saj so nama pomagali prijatelji, veliko sva se naučila in preverila najino potrpežljivost. Glavna motivacija je bila: prej ko zaključiva z velikimi deli, prej bova lahko še kaj drugega delala v popoldanskem času, kot štemala stene in brusila tla."


Prenovi je sledil še kreativnejši del - opremljanje. Pri tem sta kombinirala veliko različnih slogov, "od vsakega vzela nekaj in potem priredila po svoje. Začela sva z belimi stenami, nevtralnih pohištvom - lahko bi rekli z minimalizmom, nato pa vnesla nekaj skandinavskega stila, nekaj ruralnega, našla en kos pohištva, preprogo, omarico ..." 

MOJSTRA DIY PROJEKTOV
Opremljanja sta se lotila zelo počasi, saj sta želela začutiti prostor tak, kot je, in potem naknadno dodajati drobnarije, od slik, pa rož, kosov pohištva močnejših barv. Kar nekaj je tudi DIY projektov, ki so tudi njuni najljubši. Med njimi so na primer kavna mizica, ladijski pod v kuhinji, klopca v predsobi, koš za umazana oblačila ... Ni da ni, kot pravi Nina. 


Dom je tisti prostor, kjer si lahko slečeš hlače takoj, ko prestopiš prag, že v predsobi. Tisti prostor, kamor se po napornem dnevu z veseljem vračaš, ker veš, da te nestrpno pričakuje kavč. Hkrati pa je to prostor, kjer veljajo čisto tvoja pravila - zajtrk pred televizijo, neskončno število rož, poln pomivalni stroj. 

PA AH, SEVEDA, RASTLINE!
Zelenje v Hudi lukni krasi že skoraj vse kotičke in poličke. Nini se zdi, da rastline v stanovanje prinesejo udobje in toplino. "Omehčajo ostre linije pohištva, omehčajo resne barve sten. Zeleno džunglo dopolnjujeva sproti, najraje pa imam male spominke z dopusta - namesto magneta za na hladilnik, vedno prineseva kak potaknjenec ali kaktus.  



Ninin najljubši kotiček v stanovanju je spalnica. "To je zavetje in zen prostor, kjer prevladujejo bela barva, vonj po mehčalcu in kupi knjig. Janov najljubši prostor pa je dnevna soba, kjer se (ne tega povedat moji mami) vsi trije nagnetemo na kavč, srkamo kavo in preveč glasno gledamo filme. Psička Saba bi se strinjala z Janom. Kavč for ever." 

In kakšna playlista bi se v stanovanju vrtela na eno tako oblačno sobotno/nedeljsko/______ (poljubno vstavi) popoldne? Ta odgovor je prevzel Jan, menda hišni mojster muzike.


HUDA LUKNA plejlista
 Tommy Guerrero - Road to Knowhere (Full Album)
 Benjamin Clementine - I won't complain 
 Tom Waits - Ol'55
 Melody Gardot - Morning Sun
 Crosby, Stills & Nash - Wooden Ships
 P.P. Arnold: The first cut is the deepest
 Nicholas Jarr - Mi Mujer
 Paolo Nutini - Iron sky
 Koala Voice - Ledena
 Svemirko - Možda nisam dobar
 Blue Boy - Rembember me
 Futurski - Pressure of your Pressure


ZA NAVDIH.
Tudi Nina je pripravila en seznamčič. Zanimalo me je namreč, kaj jo vsakodnevno navdihuje, če spremlja kakšne fine Instaprofile, spletne strani, revije, Pinterest boarde. Par njenih trenutno najljubših:

 Remodelista  - tukaj cedim sline in iščem ideje.
• @ ______theo - mogoče posvojim kako mačko, samo zaradi tega Instagram profila
• @herz.und.blut - kdo pa ni zaljubljen v ta krasen Instagram feed?
• Domino - pošiljajo res krasne newslettre, prisežem revija Outsider - z užitkom obračam strani in črpam modrosti piscev




HUDA LUKNA NA INSTAGRAMU. IN BLOGU!
No, navdihuje pa tudi Nina. Že Instagram Hude lukne je prijetno zbirališče vseh, ki imamo radi lepe reči, pred kratkim pa je spet zagnala tudi istoimenski blog"Ko sem enkrat izvedela (butasto, ja vem), da se ne podre svet, če par tednov zaporedoma nič ne objaviš, sem ga oživela, potegnila ven iz začetka leta 2016 in nadaljevala," o tej drugi, (no, tretji, če štejemo zraven še instaLukno) spletni Hudi Lukni pravi Nina. 

"Pišem o tistem, kar me zanima in kar (sklepam), zanima tudi bralce. Nisem več pod pritiskom, da so objave bolj pogoste, ampak delam na kakovosti, na tem, da v pisanju res uživam, pa tudi če me bere samo moja tašča." Tule je link, pojdite brat in delat družbo gospe tašči :) 

MARIBORSKO STANOVANJE S KOPALNO KADJO V SPALNICI IN BILJARDNO MIZO V JEDILNICI

sobota, 21. julij 2018

V starem mestnem jedru Maribora nekje vzdolž Mladinske ulice (to je tista, ki se začne še pred Ljudskim vrtom in konča tam nekje pod mestnim parkom) vse vrata v eni od hiš odpirajo v to filmsko opečnato stanovanje. Predstavljam si, če nadaljujem v filmsko-serijsko-fantazijski maniri, da bi bil tu lahko doma skrivnostni policijski inšpektor (tak, mlad in moderen, ne kot inšpektor Vrenko iz serije Avgusta Demšarja ali Taras iz Jezera). 

V resnici je to stanovanje nogometaša.

Ta je kupil od časa načeto stanovanje na izjemni lokaciji v mestu in prenovo 100 kvadratnih metrov  zaupal celjskemu arhitekturnemu biroju Arhitektura AB objekt, ki so oluščene opečnate stene ohranili in jih postavili v prvi plan. Zdaj skupaj z opečnatimi oboki in velikimi okni dajejo posebno patino sicer sodobno opremljenemu stanovanju. 

LASTNIKOVO IZHODIŠČE: TO NAJ BO PROSTOR ZA UŽIVANJE
Arhitekti so stanovanje odprli in s tem zabrisali meje med prostori. Ti so tudi sicer daleč od tradicionalnega. Spalnica je tako hkrati kopalnica, kopalna kad in postelja sta vgrajeni v snežno bel blok, za katerega se zdi, da lebdi nad tlemi. Tik za vzglavjem steklena ploskev in prha. 

PO VEČERJI NA BILJARD
Dnevni prostor, kuhinja in jedilnica so zasnovane podobno - brez jasnih ločnic. Kuhinjski blok je umaknjen v skrajni rob prostora. Masivna jedilna miza se lahko hitro spremeni v biljardno mizo in tako dnevni prostor zares postane kraj sprostitve, druženja in zabave. Tudi z veliko granitno sivo sedežno garnituro, ki se obrača proti minimalistični steni in zaslonu. 

Fotografija: Matej Lozar
Spremljajte projekte Arhitektura AB objekt tudi na FB in IG.

OGLEJTE SI 10 ČUDOVITIH SLOVENSKIH STANOVANJ

ponedeljek, 09. julij 2018


Pred kratkim smo začeli z novo serijo virtualnih obiskov, priljubljenih Pepermintovih objav, v katerih pokukamo v lična, domišljena, drugačna, posebna slovenska domovanja. Preden se podamo na obisk še kam (pssst, tudi v tuja mesta in dežele), je tu izbor desetih stanovanj, o katerih ste lahko na Pepermintu brali v preteklosti. Uživajte v klikanju, ogledovanju in branju! In povejte, katero vam je najbolj všeč :)

😍 Moje najljubše! Stanovanje s fotografij stoji v kotu 13. nadstropja osrednjega stolpa, ki sicer seže 73 metrov v višino (kar je, mimogrede, višje od Grajskega griča). Navdušilo me je s sodobnim minimalizmom, ki pa je zaradi premišljenega izbora materialov daleč od skopega in hladnega. In oh, ta svetloba! VEČ

Svetlo, sodobno, odprto stanovanje na fotografijah ni bilo vedno videti tako kul. Pred začetkom prenove leta 2014 je bilo takorekoč tipično blokovsko stanovanje. Prepolno pohištva in sten. Od stare podobe sta se lastnika, mlad par, s prijatelji poslovila kar z zabavo, med katero je bilo dovoljeno vse, kar običajno na zabavah ni. Uničevanje inventarja, na primer :) VEČ



Uf, ena od prvih Pepermintovih objav po doooolgem času je bila tole. In požela je ogromno zanimanja, vprašanj in finih komentarjev. To stanovanj(c)e je namreč prava poslastica za vse, ki imate radi barve, presenetljive detajle ter vas zanima, kako ustvariti udoben, prijeten dom na majhni kvadraturi.  VEČ

Ste vedeli, da lahko v Tobačni tudi stanujete? Mladi arhitekt je eno od stanovanj v kompleksu nekdanje tovarne cigaret in tobačnih izdelkov na Viču v Ljubljani preuredil v dinamično domovanje, polno zanimivih podrobnosti in presenetljivih elementov. VEČ


Ah, to stanovanje v ljubljanski soseski Trnovo je še vedno eno od mojih najljubših predstavljenih na tej spletni strani. Ravno prav ženstveno, predvsem pa sveže. Za novo podobo tega 53m2 velikega stanovanja je poskrbela arhitektka Nina Štajner in ima vse tisto, česar smo od njenega dela vajeni: domiselne rešitve, neobičajne, igrive, a elegantne kombinacije vzorcev, materialov, slogov in barv, ki prej dolgočasne prostore spremenijo v prijeten dom, pisan na kožo sodobnemu človeku. VEČ



V spalnico tega stanovanja na Taboru v Ljubljani sem se zagledala na Instagramu (ta svetloba! pa tla! pa roza posteljnina! in pregrada!) in hitro natipkala sporočilo s predlogom za objavo. Zgodbo o tem, kako sta žalostno in skorajda razpadajoče stanovanje prenovila v to krasno stanovanjce, najbolje povesta kar kr(eat)ivca sama. VEČ


Morda boste prepoznali značilno luknjičasto ozadje - stanovanje, ki ga predstavljam tokrat, se namreč nahaja v ljubljanski stolpnici Situla. Tam si je nov dom ustvarila mlada družina, ki je imela ob že od začetka jasno izdelane estetske preference, v stanovanje so na primer želeli vključiti nekaj pohištvenih kosov iz Ikeine linije Stockholm, ki so jih imeli že v prejšnjem domu. Kombinirali so jih z novo izbranim pohištvom in dodatki ter ustvarili unikaten dom. VEČ

Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. VEČ

Tin in Iza sta mlad par, ki ga poznamo predvsem z istoimenskega Instagram profila, na katerem nas že nekaj let razvajata s skrbno stiliranimi (ali pa v vsakdanjem momentu ujetimi) fotografijami. Ko sta se odločila, da se preselita skupaj, sta se, takrat še dijaka, odločila, da bosta stanovanje preuredila sama, z majhnim budgetom in obilo kreativnosti.   VEČ
A bo kmalu zima? V temle stanovanju v Kranjski Gori se bo gotovo fino pogreti v ledenih in zasneženih dneh. Pred prenovo pa ni bilo najbolj vabljivo. Lastnika sta želela, da prostor odraža njuno ljubezen do skandinavskega oblikovanja in živahnih barv z nekaj nostalgičnega (alpskega) pridiha. Jim je ob pomoči arhitektke uspelo? VEČ

© PEPERMINT • Theme by Maira G.